tu jesteś > Porady ekspertów > Wybór wegetariańskich produktów białkowych > Składniki odżywcze ważne dla wegetarian
Dodatkowe informacje
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa

Telefon:  +48 22 830 70 55
Telefon/fax:  +48 22 830 70 56
E-mail:   biuro@pfpz.pl
Składniki odżywcze ważne dla wegetarian
  • Białko pełni wiele ważnych funkcji i ma podstawowe znaczenie dla rozwoju i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zapotrzebowanie na białko można łatwo zaspokoić jedząc zróżnicowane potrawy na bazie roślin. Nie jest konieczne łączenie różnych źródeł białka w jednym posiłku. Źródłem białka dla wegetarian są m.in. fasola, orzechy, masło orzechowe, groszek i produkty z soi (tofu, burgery wegetariańskie). Dobrym źródłem białka dla laktoowowegetarian są również produkty mleczne i jaja.

  • Żelazo jest odpowiedzialne za transport tlenu do komórek organizmu. Źródłem żelaza dla wegetarian są płatki śniadaniowe wzbogacone żelazem, szpinak, czerwona fasola, soczewica, nać rzepy, melasa, pieczywo razowe i niektóre suszone owoce (suszone morele, śliwki, rodzynki).

  • Wapń jest wykorzystywany do budowy oraz utrzymania mocnych kości i zębów. Źródłem wapnia dla wegetarian są m.in. wzbogacane płatki śniadaniowe, produkty z soi (tofu, napoje na bazie soi), sok pomarańczowy z dodatkiem wapnia, oraz niektóre warzywa o ciemnozielonych liściach (kapusta pastewna, kapusta polna, kapusta pekińska, kapusta sitowata). Doskonałym źródłem wapnia dla laktowegetarian są produkty mleczne.

  • Cynk jest niezbędny do wielu reakcji biochemicznych, pomaga również w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego. Źródłem cynku dla wegetarian są m.in. różne odmiany fasoli (fasola jaś, czerwona fasola, ciecierzyca), płatki śniadaniowe wzbogacone cynkiem, zarodki pszenne i nasiona dyni. Źródłem cynku dla laktowegetarian są produkty mleczne.

  • Witamina B12 znajduje się w produktach zwierzęcych i w niektórych wzbogacanych produktach żywnościowych. Źródłem witaminy B12 dla laktoowowegetarian są produkty mleczne, jaja i żywność wzbogacana witaminą B12. Są to m.in. płatki śniadaniowe, napoje na bazie soi, burgery wegetariańskie i drożdże spożywcze.
 

Organizator           Patroni honorowi
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców     Główny Inspektorat Sanitarny     Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych     Agencja Rynku Rolnego     Federacja Konsumentów
powered by WEB interface 2005 - 2024 © PFPŻ, Wszystkie prawa zastrzeżone

Strona sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych oraz Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij