tu jesteś > Żywienie > Tłuszcze > Dlaczego ważne jest spożywanie...
Menu
 


Dodatkowe informacje
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa

Telefon:  +48 22 830 70 55
Telefon/fax:  +48 22 830 70 56
E-mail:   biuro@pfpz.pl
Dlaczego ważne jest spożywanie tłuszczów roślinnych?

Większość tłuszczów, jakie spożywamy, powinna składać się z kwasów tłuszczowych wielonienasyconych lub jednonienasyconych (20% energii diety, czyli dla osoby o zapotrzebowaniu energetycznym 2000 kcal dziennie to co najmniej 400 kcal czyli 45 g tłuszczów). Oleje stanowią główne źródło tych kwasów tłuszczowych w diecie. Wśród kwasów tłuszczowych nienasyconych pewne są określane "niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi" (NNKT), ze względu na to, że są one konieczne dla zdrowia, ponieważ nasz organizm nie jest w stanie ich sam wytwarzać. 

Kwasy tłuszczowe nienasycone znajdujące się w rybach, orzechach i olejach roślinnych mają korzystny wpływ na poziom "złego" cholesterolu (LDL) w krwi. Oprócz niezbędnych kwasów tłuszczowych oleje są również źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – w szczególności witaminy E.

Choć spożywanie pewnej ilości olejów jest konieczne dla zdrowia, są to jednak produkty wysokokaloryczne – łyżka stołowa oleju czy tłuszczu stałego dostarcza około 100 kilokalorii. Dlatego należy ograniczać ilość spożywanego oleju tak, aby zbilansować ogólne spożycie energii. Informacje o wartości odżywczej na etykietach pozwolą nam dokonywać mądrych wyborów.

Zawartość kwasów tłuszczowych i cholesterolu w poszczególnych tłuszczach:

Nazwa produktu

Kwasy tłuszczowe
nasycone
[g]

Kwasy tłuszczowe
jednonienasycone
[g]

Kwasy tłuszczowe
wielonienasycone
ogółem
[g]

Kwasy tłuszczowe
wielonienasycone
omega-3
[g]

Cholesterol
[mg]

Olej rzepakowy
7,1
58,0
30,3
 10,0*0
Olej słonecznikowy
11,1
19,5
65,1
 0*0
Olej sojowy
12,0
35,5
48,1
 7,0*0
Oliwa z oliwek
14,9
70,1
10,6
 1,0*0
Margaryna miękka,
80% tłuszczu
18,2
26,4
31,8
   1,6**1
Margaryna twarda,
80% tłuszczu
21,1
41,0
14,5
   2,6**1
Masło ekstra
(minimum 82% tłuszczu)
54,7
22,4
1,2
 0,4**248
Słonina
27,6
46,6
5,8
 1,0**
99
Smalec
46,5
42,5
6,5
 1,0**95

Źródło: "Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw", H.Kunachowicz, I. Nadolna, K. Iwanow, B. Przygoda, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2006.
* "Olej rzepakowy - nowy surowiec, nowa prawda", J. Krzymański (red.), Wydawnictwo PSPO, 2009.
** "Współczesna margaryna, aspekty technologiczne i żywieniowe" K.Krygier (red.), Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa, 2010.

 

Organizator           Patroni honorowi
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców     Główny Inspektorat Sanitarny     Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych     Agencja Rynku Rolnego     Federacja Konsumentów
powered by WEB interface 2005 - 2024 © PFPŻ, Wszystkie prawa zastrzeżone

Strona sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych oraz Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij