tu jesteś > Porady ekspertów > Wskazówki dotyczące spożywania przetworów...
Dodatkowe informacje
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa

Telefon:  +48 22 830 70 55
Telefon/fax:  +48 22 830 70 56
E-mail:   biuro@pfpz.pl
Wskazówki dotyczące spożywania przetworów zbożowych

Przy posiłkach:

  • Staraj się spożywać więcej produktów pełnoziarnistych i zastępować nimi produkty rafinowane np. jeść chleb razowy zamiast białego pieczywa, a ryż brązowy - zamiast ryżu białego.

  • Używaj produktów pełnoziarnistych również w potrawach mieszanych, np. kaszy jęczmiennej do zupy warzywnej lub potraw duszonych, a ciemnego ryżu - do zapiekanek.

  • Eksperymentuj zastępując mąką razową lub owsianą nawet połowę mąki pszennej używanej do naleśników, wafli czy innych potraw mącznych. Wymaga to dodania nieco więcej środka spulchniającego.

  • Zamiast tartej bułki, do kotletów z mięsa mielonego używaj pokruszonego chleba razowego.

  • Do pieczonego kurczaka, ryby, cielęciny lub zapiekanki z bakłażana z parmezanem spróbuj użyć panierki z rozdrobnionych płatków owsianych lub niesłodzonych płatków z pełnego ziarna.

  • Zamiast grzanek do sałaty lub krakersów do zupy spróbuj użyć niesłodzonych płatków zbożowych z pełnego ziarna.

  • Zamrażaj resztki gotowanego brązowego ryżu lub jęczmienia. Można wykorzystać je później podając po podgrzaniu jako szybki dodatek do dania głównego.


Jako przekąski:

  • Stosuj jako przekąskę gotowe do spożycia płatki z pełnego ziarna zbóż, np. zapiekane płatki owsiane.

  • Przy pieczeniu ciastek i innych wypieków dodawaj mąki razowej lub płatków owsianych.

  • Popcorn z pełnego ziarna kukurydzy może być zdrową przekąską, jeśli dodamy jedynie niewielką ilość soli i masła lub nie dodamy ich wcale.


Na co zwracać uwagę czytając etykiety żywności:

  • Wybierać takie artykuły, które w pierwszej kolejności w wykazie składników na etykiecie wymieniają składniki pełnoziarniste:

    "mąka pszenna razowa"
    "ryż pełnoziarnisty"
    "mąka graham"
    "dziki ryż"
    "mąka pełnoziarnista/razowa""brązowy ryż"
      
    "pełne ziarno kukurydzy""pełnoziarniste płatki owsiane"
    "pełne ziarno owsa"
     "pełne ziarno pszenicy" 


  • Kolor nie jest wskazówką pełnego ziarna. Chleb może być brązowy z powodu melasy lub innych dodanych do niego składników. Aby stwierdzić, czy produkt jest pełnoziarnisty, należy czytać wykaz składników na etykiecie.

  • Czytaj informacje o wartości odżywczej na opakowaniu i wybieraj produkty z wyższą zawartością błonnika


Wskazówki dotyczące podawania produktów pełnoziarnistych dzieciom

  • Daj dziecku dobry przykład jedząc produkty pełnoziarniste przy posiłkach oraz jako przekąski.

  • Pozwól dziecku wybrać i pomagać w przygotowaniu posiłku z dodatkiem produktów pełnoziarnistych.

  • Ucz starsze dzieci czytania wykazu składników na opakowaniach produktów zbożowych i przekąsek, oraz wybierania tych, które na pierwszych miejscach wykazu składników mają wymienione pełne ziarno zbóż.
 

Organizator           Patroni honorowi
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców     Główny Inspektorat Sanitarny     Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych     Agencja Rynku Rolnego     Federacja Konsumentów
powered by WEB interface 2005 - 2024 © PFPŻ, Wszystkie prawa zastrzeżone

Strona sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych oraz Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij