tu jesteś > Żywienie > Warzywa i owoce > Dlaczego ważne jest jedzenie...
Menu
 


Dodatkowe informacje
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa

Telefon:  +48 22 830 70 55
Telefon/fax:  +48 22 830 70 56
E-mail:   biuro@pfpz.pl
Dlaczego ważne jest jedzenie warzyw i owoców?

Warzywa i owoce dostarczają składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jedzenie warzyw i owoców zapewnia liczne korzyści zdrowotne — u ludzi, którzy jedzą więcej produktów z tej grupy w ramach zbilansowanej zdrowej diety mniej prawdopodobne jest występowanie niektórych chorób przewlekłych. Dieta bogata w warzywa i owoce może przyczyniać się do obniżenia ryzyka zachorowania na niektóre choroby nowotworowe. Ponadto, regularne spożywanie dużych ilości warzyw i owoców obniża ryzyko chorób serca.

Składniki odżywcze i inne

  • Większość owoców i warzyw ma naturalną niską zawartość tłuszczów i kalorii. Żadne nie zawierają cholesterolu. Sosy i przyprawy oraz inne składniki mogą wnosić dodatkowe tłuszcze, kalorie lub cholesterol.

  • Warzywa i owoce są ważnym źródłem wielu składników odżywczych, m.in. potasu, błonnika pokarmowego, kwasu foliowego, prowitaminy A i witaminy C.

  • Dieta bogata w potas pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Warzywa będące źródłem potasu, to m.in. bataty (słodkie ziemniaki), białe ziemniaki, fasola jaś, pomidory i produkty z pomidorów (pasta, sosy i sok), botwina, soja, dynia zimowa, szpinak, soczewica, fasola czerwona i groch łuskany. Spośród owoców, dobrym źródłem potasu są banany, śliwki suszone i sok śliwkowy, suszone brzoskwinie i morele, melony, sok pomarańczowy i sok jabłkowy.

  • Błonnik pokarmowy pochodzący z warzyw i owoców, jako część zbilansowanej zdrowej diety, pomaga obniżać poziom cholesterolu w krwi, może też zmniejszać ryzyko choroby serca. Błonnik ma istotne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania jelit. Przeciwdziała zaparciom i uchyłkowatości jelit. Produkty zawierające błonnik, jak np. warzywa czy owoce, zapewniają uczucie sytości przy mniejszej ilości kalorii.

  • Kwas foliowy pomaga organizmowi w tworzeniu czerwonych komórek krwi. Kobiety w wieku rozrodczym, które mogą zajść w ciążę, oraz kobiety w pierwszym trymestrze ciąży powinny spożywać odpowiednią ilość kwasu foliowego, w tym produkty spożywcze i suplementy diety zawierające kwas foliowy. Zmniejsza to ryzyko powstawania u płodu wad rozwojowych cewy nerwowej, rozszczepu kręgosłupa i bezmózgowia. Bogatym źródłem kwasu foliowego są drożdże piekarskie, w kiełkach pszenicy, liście szpinaku, natka pietruszki, brokuły, sałata, kapusta włoska i brukselka. Kwas foliowy występuje również w większych ilościach w produktach białkowych pochodzenia roślinnego, np. w nasionach soi, nasionach fasoli białej i grochu.

  • Witamina A utrzymuje w zdrowiu oczy i skórę, oraz pomaga chronić organizm przed infekcjami. Prowitamina A występuje w znaczących ilościach w marchwi, natce pietruszki, szpinaku, boćwinie i papryce czerwonej, a także w morelach i brzoskwiniach. W polskiej diecie, głównym źródłem witaminy A są jednak produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak podroby (szczególnie wątroba), oraz tłuszcze (masło oraz margaryny wzbogacane w tą witaminę).

  • Witamina C uszczelnia śródbłonek naczyń krwionośnych, pomaga w gojeniu skaleczeń i ran, oraz utrzymuje w zdrowiu zęby i dziąsła. Witamina C pomaga również w przyswajaniu żelaza. Witamina C jest obecna w większych ilościach w natce pietruszki, owocach czarnej porzeczki, w czerwonej papryce, warzywach kapustnych, a także w truskawkach i cytrynach.

Korzyści zdrowotne

Stosowanie diety bogatej w warzywa i owoce w ramach zbilansowanej zdrowej diety ma szereg korzystnych oddziaływań na organizm:

  •  pomaga zmniejszać ryzyko udaru, a być może również i innych chorób sercowo-naczyniowych;
  • może zmniejszać ryzyko cukrzycy typu II;
  • może chronić przed niektórymi nowotworami, np. rakiem jamy ustnej, żołądka, jelita grubego i odbytu;
  • może obniżać ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej serca dzięki dużej zawartości błonnika;
  • w przypadku produktów bogatych w potas może zmniejszać ryzyko nadciśnienia, tworzenia się kamieni nerkowych, oraz pomagać w zmniejszeniu ubytku kości;
  • ze względu na małą ilość kilokalorii w przeliczeniu na porcję tych produktów, może pomóc w obniżeniu spożycia energii i dzięki temu przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka powstawania nadwagi i otyłości. Dla osób z nadwagą, jeszcze bardziej korzystne jest spożywanie warzyw, ponieważ owoce, ze względu na naturalną zawartość cukrów, dostarczają z reguły większej ilości energii niż warzywa.
 

Organizator           Patroni honorowi
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców     Główny Inspektorat Sanitarny     Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych     Agencja Rynku Rolnego     Federacja Konsumentów
powered by WEB interface 2005 - 2020 © PFPŻ, Wszystkie prawa zastrzeżone

Strona sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych oraz Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij