tu jesteś > Żywienie > Produkty białkowe > Jakiej ilości produktów białkowych...
Menu
 


Dodatkowe informacje
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa

Telefon:  +48 22 830 70 55
Telefon/fax:  +48 22 830 70 56
E-mail:   biuro@pfpz.pl
Jakiej ilości produktów białkowych potrzebujemy codziennie?

Wielkość zapotrzebowania na produkty z grupy mięsa i roślin strączkowych zależy od naszego wieku, płci, wagi i poziomu aktywności fizycznej. Zgodnie z zaleceniami żywieniowymi, dzieci w wieku szkolnym powinny spożywać produkty białkowe dwa razy dziennie. Z kolei osobom dorosłym zaleca się spożywanie tych produktów raz dziennie.

Należy urozmaicać spożywanie produktów z tej grupy, tak aby w ciągu tygodnia spożyć co najmniej dwa do trzech razy ryby, częściej spożywać mięso białe niż czerwone, nie zapominać o białku roślinnym m.in. sojowym, powszechnie dostępnym na polskim rynku w różnych postaciach.

Jeśli masz kłopoty z nadwagą czy otyłością, wybieraj oczywiście produkty chude unikając produktów mięsnych drobnorozdrobnionych typu parówki czy salami. Szukaj takich produktów, które mają podaną zawartość tłuszczu. Produkty sojowe najczęściej są produkowane z odtłuszczonych nasion soi, są więc niskokaloryczne.

 

Organizator           Patroni honorowi
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców     Główny Inspektorat Sanitarny     Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych     Agencja Rynku Rolnego     Federacja Konsumentów
powered by WEB interface 2005 - 2024 © PFPŻ, Wszystkie prawa zastrzeżone

Strona sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych oraz Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij