tu jesteś > Żywienie > Woda > Jaką rolę pełni woda...
Menu
 


Dodatkowe informacje
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa

Telefon:  +48 22 830 70 55
Telefon/fax:  +48 22 830 70 56
E-mail:   biuro@pfpz.pl
Jaką rolę pełni woda w organizmie człowieka?

Woda jest jednym z najważniejszych składników organizmu, stanowi około 60% masy ciała dorosłego człowieka. Jej obecność jest niezbędna dla jego prawidłowego funkcjonowania ze względu na kluczową rolę w regulowaniu temperatury ciała, transporcie składników odżywczych, produktów przemiany materii oraz udział we wszystkich reakcjach biochemicznych w organizmie. Woda ma istotne znaczenie dla przebiegu procesu trawienia – ułatwia nam spożywanie, trawienie i wykorzystanie pożywienia. Pełni również funkcję ochronną dla mózgu, gałki ocznej i rdzenia kręgowego, a u kobiet ciężarnych – również płodu. Odpowiednie nawodnienie jest również niezbędne dla prawidłowej pracy stawów.

Woda dostarczana jest organizmowi w postaci napojów* oraz razem ze spożywanymi produktami i potrawami.


* Należy pamiętać, że napoje słodzone (również te przygotowywane w domu), soki owocowe i owoce, mogą zawierać duże ilości cukru. Z tego względu osoby z nadwagą lub otyłością powinny spożywać je rozważnie. 

 

Organizator           Patroni honorowi
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców     Główny Inspektorat Sanitarny     Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych     Agencja Rynku Rolnego     Federacja Konsumentów
powered by WEB interface 2005 - 2024 © PFPŻ, Wszystkie prawa zastrzeżone

Strona sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych oraz Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij